Couscous

En kulinarisk reise gjennom Marokko

Marokko er inngangsporten til Afrika. Et land som gjennom historien har vært på ønskelisten til flere kolonialiserende land, deriblant Spania og Frankrike. Dette har gjort at på det kulinariske plan, har dette landet enormt å by på av farger, dufter, krydder, smaker inspirert av arabere, berbere, Andalucia/Spania, Middelhavet, Sub-Sahara.. Hold dere fast, klargjør smaksløkene og la oss starte reisen!

 

Et stort utvalg krydder

Første stopp: Frokost i Tanger

Tanger er den byen som ligger nærmest Europa. Tar man båten fra Tarifa i Spania er man fremme i Tanger på under 1 time. De to byene er så nær hverandre at man på en klar dag ser Tarifa fra Tanger!

Herkules grotten, Mynte te i Hafa kafeen og Spania i bakgrunnen fra Tanger

Her må man så absolutt få med seg både Herkules grotten , Cap Spartel der Middelhavet møter Atlanterhavet, Hafa kafeen der Rolling Stones, the Beatles, Sean Connery og mange flere verdenskjendiser har vært innom for et glass mynte te og en fin utsikt.

I og med at dette skulle være en kulinarisk reise så tenkte jeg vi skulle starte reisen med frokost i Tanger. Blir man invitert på frokost i Marokko, så kan man forvente å få er fullpakket bord. En eller flere av disse er du garantert å finne servert:

Marokkanske delikatesser til frokost: harcha, msemen og baghrir
  • Harcha: et pannestekt brød laget med semulegryn og olje/smør. Deilig med litt kremost og honning.
  • Msemen: flakede pannekaker. drysses med honning og nytes.
  • Baghrir: en myk pannekake med masse små hull på toppen. Det er ikke uten grunn at denne på fransk kalles «1000 hull pannekaker». Denne pleier å spises ved å heller over litt olivenolje og honning.
  • Alt dette her kan kun skylles ned meg én drikk, nemlig marokkansk mynte te! Denne er et must på ethvert marokkansk bord. Grønn te med masse fersk mynte (og en god del sukker!) som serveres i en tradisjonell marokkansk tekanne.

    Tradisjonell marokkansk tekanne

 

Neste stopp: Lunsj i Fez

Turist lukter på fersk mynte i Fez

Fez, en av de kongelige byene i Marokko med mest historie. Og for en by! Går man seg bort i gatene i gamlebyen så er sjansen stor for at du etter hvert hører magen din klage over at den trenger føde. For her dufter det av mat og krydder (og litt esel når man blir dyttet mot veggen fordi et esel kommer rasende ned gaten med masse last på ryggen. Her gjelder det å holde seg våken!) fra morgen til langt ut på natta.

Fez har en lang tradisjon innen det marokkanske kjøkken og

Til lunsj vil jeg anbefale 1 av mine 2 favorittretter:

Kylling bastilla
Fiskebastilla
Couscous
  • Bastilla – en gavepakke i spiselig form. Lag på lag med knasende sprø filodeig pakket rundt et aromatisk fyll med enten due, kylling eller sjømat. Og for all del, her skal det spises med hendene og ikke med bestikk!
  • Couscous – dampede couscousgryn servert med lammekjøtt og grønnsaker (Fez er kjent for sin couscous med 7 sorter grønnsaker), eller kylling og karamelisert løk med rosiner (også kalt tfaya).

 

Siste stopp: Middag i Marrakech

Marrakech, den røde by. Byen som aldri sover og som er fylt til randen av turister året rundt. Byen med medinaen som i 1985 ble oppført på UNESCOs verdensarvliste. Byen Yves Saint Laurent ble stormforelsket i og fikk bygget Majorelle hagen. Byen med den verdenskjente plassen Jamaa El Fna. Det mangler ikke på ting å se i denne byen. Og det samme gjelder maten!

Jamaa El Fna plassen

Hvis det er et sted man bare MÅ ta seg en tur på kvelden så er det til plassen vi ser over. Nemlig Jamaa El Fna. Når mørket legger seg, så forsvinner slangesjarmørene og apene og plassen blir omgjort til en stor spiseplass. Her bugner det av små stands med all slags type mat, men 2 favoritter her er:

Harira og Tagine
  • Harira – marokkansk suppe med kjøtt, kikerter, linser. En god venn når temperaturen begynner å synke.
  • Tagine – navnet på retten men også på det keramiske fatet der retten langtidkokes. En tagine kan være av kjøtt, kylling, fisk, vegetar. Her er det bare fantasien (og innholdet i kjøleskapet) som setter grenser.

 

 

 

 

Det er kjent at man alltid skal avslutte et måltid med noe søtt. La oss gjøre det. Hva med forskjellige marokkanske småkaker laget med mandler, valnøtter, peanøtter eller dadler? Disse må selvfølgelig serveres med den famøse og ultrasøte mynte teen. Vel bekomme!

Marokkanske småkaker

Fikk du lyst til å prøve å lage dine egne marokkanske retter hjemme? Her har du masse oppskrifter å velge mellom!

 

About Post Author